Decubitus en het oliedispersiebad 

Casuïstiek  

Ervaringsbericht van een oliedispersie-voetenbad bij decubitus aan de hielen

Algemene gegevens
Patiëntgegevens: 91 jaar oude alleenstaande man. Hij woont 'zelfstandig' op een eigen kamer in een verzorgingshuis. Hij heeft 3 kinderen, welke allen in Brazilië leven. Zijn grootste wens was terug te keren naar zijn kinderen (en kleinkinderen) om daar op het strand te lopen en daar te sterven. De heer wordt bijgestaan door 1 neef, die helpt met administratieve en huishoudelijke zaken.

Voorgeschiedenis
De heer was in december '05 opgenomen wegens hartklachten en ademhalingsklachten; het voornaamste probleem was dat hij teveel vocht vasthield. In maart '06 werd hij opgenomen wegens darmklachten en aambeien, tijdens deze opname zijn aan beide hielen decubituswonden ontstaan.

De heer heeft in de Tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp gezeten, waar hij op zeer nare wijze is behandeld voor spataderen.

Anamnese
De heer heeft geïnfecteerde doorligwonden aan beide hielen, bij ernstige oedemateuze onderbenen. De wonden zijn ontstaan tijdens de ziekenhuisopname in maart 2006.
Behandeling tot nu toe: diverse behandelingen, voorgeschreven door een specialist van het ziekenhuis, o.a. in een polikliniek flebologie. De behandelingen waren zonder resultaat en werden als zeer pijnlijk ervaren.

ADL, verpleegproblemen
De normale belasting, welke ontstond door druk, was zeer pijnlijk bij lopen en erop liggen tijdens de slaap (dit ondanks gebruik van een anti-decubitusbed). Hierdoor was lopen nauwelijks mogelijk en de slaap zodanig gestoord dat de heer het grootste deel van de nacht aan tafel doorbracht.

Dermatologisch onderzoek
Open wonden aan beide hielen, ter grootte van 20 eurocentmuntstukken, beiderzijds met geel pus. Beide voeten en onderbenen zijn zeer gezwollen.

Diagnose
Geïnfecteerde decubitus beiderzijds.

Behandeling
Dagelijks (7 dagen per week!) werd een arnica oliedispersie-voetenbad gegeven, waarbij, in een plastic ton, de onderbenen tot en met de kuiten in het bad waren. Om de WALA® arnica 5% olie met het water te mengen werd het Jungebad®oliedispersie-apparaat gebruikt. Duur van het bad: 15 – 20 minuten, temperatuur van het water: 35-36°C.

Na 10 minuten werden de onderbenen (van de enkels tot de knieën) geborsteld met een speciale (Jungebad®) borstel. Na afloop werd de heer met en op zijn rollator naar het bed gereden, waarop hij ging liggen, in een laken werd ingepakt en met het dekbed werd toegedekt. Zo rustte hij een half uur. De hielen lagen op een aparte schone doek en werden ontlast door een rol onder de achillespezen.

Na een half uur werden de hielen afgeplakt met een pleister met een natuurlijke zalf (Zellerbalsem®), deze bleef zitten tot het volgende bad. Ter ontlasting van de hielen bij het lopen werd zeer ruim zittend schoeisel gebruikt, een soort pantoffels met klittenband. Andere verpleegkundige interventies: geen, deze waren aan het begin van deze behandeling gestopt.

Eindresultaat
Na 1 week was de 1e hiel dicht, na 2 weken was ook de andere hiel gesloten. Het gele ontstekingsvocht ging vrij vlot over in helder wondvocht. Door stoten ontstond twee keer een wondje dat door/na het bad snel weer dicht ging. Aan het eind van de behandelperiode bleek ook het oedeem in de onderbenen duidelijk afgenomen.

Totale duur van de behandeling met het oliedispersie-voetenbad: de eerste 3 weken dagelijks, de 4e week 2 keer, de behandelduur was van 31 mei t/m 24 juni 2006.

Chris Vree is fysiotherapeut en medebehandelaar, opgeleid in de oliedispersiebadtherapie en werkzaam in Bergen.

Gepubliceerd in Derma Novum-tijdschrift voor huidzorg, jrg 8 nr. 2 juni 2007

klik om te vergroten

Werking van het Jungebad®oliedispersie-apparaat:

Kraanwater wervelt door een kolf (die door een glasblazer is geproduceerd) waarbij door de onderdruk de olie uit het oliereservoir wordt aangezogen. Op dat moment vernevelt de olie en vormt flinterdunne oliefilmpjes om de minuscuul kleine waterdruppeltjes, welke in het badwater zweven. Dit water-oliemengsel blijft zo lange tijd stabiel.