Lage rugklachten 

Euritmietherapie en ritmische massage  

De behandeling van lage rugklachten (lumbago) in Therapeuticum Egelantier, door middel van Euritmietherapie en de Ritmische Massage. In deze behandeling vullen zij elkaar zeer goed aan!

Oefentherapie Euritmie bij lage rugklachten

Onderstaande oefeningen, gebaseerd op klanken uit onze spraak (zie euritmietherapie), bieden een nieuwe mogelijkheid om met uw lichamelijke klachten om te gaan.

Oefeningen bij lage rugklachten

 1. Rustige voorbereidende oefeningen in zit: handen in de zij, vingers op de rug. Rustig hol/bolbewegingen maken met de lage rug. (rollen over zitbeenknobbels) Bij hol wordt de rug gestrekt, inzakken bij bol. Lopend: zie blad ІІ
 2. De medeklinker M: schommelbeweging. Maakt de hol/bolbeweging stromend. Deze oefening kan zittend, staande en lopend gedaan worden.
 3. De medeklinker L: groeibeweging van de plant. Zaad, wortel, stengel, bloem, zaad. Staande, 1 voet vóór en 1 voet achter. Stimuleert de vochttoevoer in de gewrichten. Aansluitend de klinker I: strekbeweging. Afwisselend vooruit/achteruit lopend. Neemt de druk in de onderrug weg. De armen helpen mee dit te versterken.
 4. De medeklinker S: lemniscaat (acht) beweging met de armen. Maakt de hol/bolbeweging soepel. Kan zittend, staande en lopend in schommelbeweging gedaan worden. Aansluitend de I-beweging (zie 3).
 5. De medeklinker R: als een ronddraaiend rad. Versoepelt de bewegingen achter/voor en onder/boven.
 6. Lemniscaat (acht) vorm lopen die vóór ons op de grond ligt. Bevordert de draaiende rugbeweging. Aansluitend rechte lijn heen en terug lopen, waarbij de innerlijke oprichting wordt aangesproken, als I-beweging zonder armen. Neemt de druk in de onderrug weg.
 7. De samenklank Oe: rechtop staan met gesloten voeten, armen gestrekt, handen tegen elkaar aanleggen, gestrekte armen bewegen nu omhoog en omlaag. Rechtop in de ruimterichtingen voelen. Maakt bewust van de verschillende ruimterichtingen.

Gedetailleerde beschrijving van de oefeningen...

Ritmische massage bij lage rugklachten

 • Het acute stadium of bij hevige pijnklachten: de massage bestaat uit afleiden aan de diagonale ledematen (de bovenarmen).
 • In een later stadium (het acute is voorbij) en als er 'chronische' rugklachten zijn dan komt de harmonisering van de rug aan de orde. Met zonodig het aanspreken van de 'voedende energie stromen' uit de benen. Hierbij is het van belang die krachten te versterken, die tegengesteld zijn aan het naar de aarde getrokken worden door de zwaartekracht.

Andere belangrijke adviezen

 • Warmte: warm houden, vooral door middel van goede kleding, en voorkomen van koude-inwerkingen. Koude heeft altijd een funeste uitwerking. Wanneer men dat niet direct merkt, komt dit pas tot uiting in de toekomst!
 • Warmteomhulling d.m.v. een wol-turf kompres.
 • Warmteomhulling d.m.v. een bijenwas kompres.
 • Warmteomhulling d.m.v. oliën, vele oliën zijn geschikt omdat ze allen door inwerking van zonnelicht en -warmte zijn ontstaan. Een bijzondere olie is echter de olijfolie, welke de basis is van de Jungebad®oliën.

Specifiek geschikte oliën bij lage rugklachten zijn:

 • Basilicum olie
 • Betula lenta (suikerberk) olie
 • Camphora (kamfer) olie
 • Hypericum (St-Jans) olie
 • Juniperus (jeneverbes) olie
 • Lavendel olie
 • Therebinthina (larix) olie

« terug